Produkty v kategórií
Chemické a fyzikálne vlastnosti:
45% sušina
(N) 4.0% organický dusík
(CaO) 6% vápnik
(C) 13% organický uhlík
25% celkové aminoklyseliny
1.26 g/l hustota (pri 20°C)
11,5 pH 10 % roztoku
Výhody použitia:
• prírodné hnojivo komplex vápnika s aminokyselinami
• poskytuje rastlinám potrebné aminokyseliny a peptidy a šetrí tak biologickú energiu rastliny potrebnú pre ich syntézu
Protifert Ca je povolený v Ekologickej poľnohospodárskej výrobe.
Aminokyseliny
• akcelerujú a uľahčujú príjem vápnika
• pôsobia ako prenášač, čím je vápnik mobilnejší v porovnaní s použitím iných hnojív
• rozmiestnenie vápnika v plodoch je rovnomernejšie, čím sa predchádza fyziologickým chorobám (napr. pehovitosti jabĺk)
• urýchľujú delenie buniek
• vyrovnávajú rovnováhu medzi hormónmi
• stimulujú enzymatické procesy
• uľahčujú transport minerálnych látok
• proti stresový účinok
• zvyšujú účinok prípravkov na ochranu rastlín
Vápnik
• stavba bunkových stien
• neutralizácia organických kyselín
• rast koreňov
• hlavná úloha pri stabilizácii pektínu v strednej lamele bunkovej steny
• v prípade dehydratácie pôsobí ako stabilizátor štruktúry bielkovín, bunkových stien a bunkovej štruktúry a niektorých enzymatických systémov
• je jedným z najdôležitejších elementov pre kvalitu ovocia
• zodpovedá za pevnosť buniek a tým za tuhú konzistenciu plodov, inhibuje dýchanie pri skladovaní, má antagonistický účinok voči ethylénu – ktorý stimuluje dozrievanie plodov
Kompatibilita s inými produktmi:
PROTIFERT Ca sa môže miešať s bežnými prípravkami na ochranu rastlín s výnimkou prípravkov s vysokým pH (alkalickou reakciou), meďnatých fungicídov a minerálnych olejov. Nemiešajte s viac ako 3 prípravkami. Kompatibilita s väčšinou pesticídov je všeobecne dobrá, avšak odporúčame vykonať test miešateľnosti v malom objeme vody. Aplikácia v TM s meďnatými prípravkami môže spôsobiť fytotoxicitu. Pri ošetrovaní citlivých rastlín odporúčame najskôr aplikovať na menšej ploche.
Plodina |
Spôsob a termín aplikácie |
Dávka |
---|---|---|
Jadroviny, kôstkoviny |
Aplikácia na list. Od fázy opadu okvetných lístkov až do 20 dní pred zberom. Ošetrenie opakujte v intervale 12 – 15 dní. |
0,2 – 0,25 l/100 l vody |
Vinič |
Po odkvete, pred mäknutím a na začiatku mäknutia ako prevencia proti odumieraniu strapiny a sprchávaniu |
0,2 – 0,25 l/100 l vody |
Jahody |
Aplikácia v období kvitnutia, obvykle v kombinácii s fungicídnym ošetrením proti plesni sivej |
0,2 – 0,25 l/100 l vody |
Pri nasadzovaní plodov. |
||
Rajčiaky, paprika |
Aplikácia na list. Na predchádzanie fyziologických škvŕn a hniloby na plodoch začnite aplikovať vo fáze kvitnutia prvého súkvetia. Opakujte 2 – 4 krát za vegetáciu v intervale 12 – 14 dní. |
0,2 – 0,25 l/100 l vody |
Hlúbová zelenina |
V dobe tvorby hlávky 2 – 3 x ako prevencia fyziologických nekróz |
0,2 – 0,25 l/100 l vody |
Šalát, čakanka |
Od druhého týždňa po výsadbe 2 x |
0,2 – 0,25 l/100 l vody |
Liečivé a okrasné rastliny |
Aplikácia na list. Od fázy 6 – 8 listov opakujte 2 – 4 krát za vegetáciu. |
0,2 l/100 l vody |
max. 2,5 l/ha |
||
Závlaha/Zálievka |
Aplikujte 3 – 5 x za vegetáciu. Max. 20 l/ha za vegetáciu |
3-4 l/ha |